![]() |
Re: Сделай домашнее задание со школьником - почувствуй себя идиотом!
Як правильно пишеться слово "дезінфікує" чи "дезинфікує"?
|
...
|
Цитата:
Дезінфекція |
словник подає дезінфікує (хоч у мовленні там буде звук, наближений до "и")
до речі, в рос. мові є такий орфографічний феномен: разыгрывать (хоч слово походить від игра) разыскивать і тому подібні |
Малая пришла из школы, им задали- переказ про сосни , там выражение- сосны выделяют в-во, которое "дезінфікує все навкруги". Я найшла цей текст, в тексті написано з "І", а вона каже, що вчителька диктувала їм важкі слова і сказала писати з "и". Я почала шукати, в неті різні варіанти, здебільшого "і", але ж "вчителька сказала"- не докажешь....:evil:
|
Цитата:
Мабуть, вчителька права! :wink: |
....
|
|
Ну я їй так і пояснила, що скажешь вчителькі, мама мала сумніви, подивилась в словнику і правильно пишеться з "і"
---------- Post added at 17:57 ---------- Previous post was at 17:53 ---------- ще одне питаннячко- треба написати-розшифрувати прислівя- діло майста величає, по плану 1,2-пряме значення,3-переносне значення, допоможіть по 3 пункту, яке тут переносне значення?[COLOR="Silver"] ---------- Post added at 17:59 ---------- Previous post was at 17:57 ---------- |
Цитата:
|
Це, що ти Оксанка, написала, як я розумію пряме значення цього прислівя, а от яке переносне? Як доця мені пояснювала, наприклад- у маленької пташки-маленький дзьобик, пряме значення- маленьким дзьобиком, зїси невеличку їжу....переносне-у кожної людини своє життя...так їм на урокі казали для приклада....тепер потрібно до підібрати до -діло майстра величає переносне значення?
|
Цитата:
|
Де руки й охота, там скора робота.
Добра пряха на скіпку напряде. Добре тому ковалеві, що на обидві руки кує! Того руки не болять, що уміють. Хто робить кревно, той ходить певно. ---------- Post added at 21:23 ---------- Previous post was at 21:21 ---------- Цитата:
|
Вита, а всё-таки интересно: просто спросите вчительку, как всё-таки правильно пишется дезинфекция? На каком источнике основывается её мнение? Потому что написание этого слова "по словарю" у меня вызывает внутренний диссонанс! :pardon:
Скажите училке :Rose:, шо среди друзей разгорелся спор: одни аппелируют к словарю и гуглу, а с другой стороны вот что я ещё нашла: Цитата:
Цитата:
Короче, мозхи закипают: как же правильно? :oops: |
а слово "предыдущий"... из той же кучи недорозумений..
может вот это поможет http://ukrainskamova.com/index/pravo...ovi_slova/0-14 |
Ну тут ми також з юним журналістом-психологом спорили як все ж таки правильно і мені довели що дезінфікує бо від слова інфікувати, інфекція, а не инфекція.
А щоб довести вчительці то треба спитати у неї від якохо слова походить слово дезинфекція? |
Я на свой слух ориентируюсь: как это звучит! :oops:
Дезінфікує - :no: чи дезинфікує - :good: Второй вариант мне представляется более гармоничным! :pardon: |
на слух ? ну то тут залежить де ставити наголос, звучання дуже міняється.
|
А шо, есть варианты? :oops:
ДезинфікУє! А у нас на форуме филологи есть? Аууууу! Help!!!! :O: SOS! Я ж не засну! :sad: |
ДеЗінвікує.
Дієслова творяться й за допомоги запозичених префіксів: де- (дез-) (демобілізувати, дезінфікувати, дезорієнтувати); дис- (дискваліфікувати, дисасоціювати); ре- (реорганізувати, ретранслювати). Ну конче сперечатись не буду не сильна в граматиці. |
Та є філологи) сама от думаю і читаю...
Все ж дезІнфекція. "Звичніше" звучання дезИнфекція -- то наслідки зближення з рос. мовою (там якраз перехід м'якого звука у твердий на стику префікса-кореня поширений, вище давали приклади) |
Український правопис, параграф 90, пункт 5, підпункт 5"бе" :D
Цитата:
---------- Post added at 00:05 ---------- Previous post was at 00:01 ---------- Тут виходить, що в позиції після префікса (як і на межі коренів у складних словах) цитоване вище "правило дев'ятки" (" И пишеться: у загальних назвах після приголосних д, т, з, с, ц, ж (дж), ч, ш, р перед наступним приголосним") не діє :smile: |
Дякую! Вiдпустило! :D
Всiм доброї ночі! :Rose: |
Цитата:
P.S. Я вчера себе скачала приложение для мобильных - MOVA. Ой-ёй, как залезла в ударения... Сплошные открытия. Я не смотрю телек, но скачанные фильмы у меня в украинском переводе, радио, просто общение... Как же научиться, когда все так неправильно, а ударения только на слух запоминаю |
У нас на прошлой неделе было задание по украинскому - составить пары слов, когда при изменении ударения меняется часть речи. Всей семьей делали:%) перерыли интернет.
|
Цитата:
Каждая мама пусть сама решает как поступать. Написала, чтобы знали, что и такое может быть...:sad: |
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
Подруга пошла на курсы ораторского искусства, пока муж в армии, (4раза /3ч в недлю), пока 4-й месяц - кроме аудио словаря ей ничего не посоветовали ... |
| Текущее время: 00:54. Часовой пояс GMT +3. |