Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках!

Форум дачников Украины. Восстановим озоновый слой на 6-ти сотках! (http://www.sadiba.com.ua/forum/index.php)
-   Плодовый сад (http://www.sadiba.com.ua/forum/forumdisplay.php?f=78)
-   -   Прививка и окулировка плодовых (http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=2051)

Gusenitsa 21.11.2013 13:41

Re: Прививка и окулировка плодовых

Цитата:

Сообщение от Мельсан (Сообщение 617250)
Но саженцы привитые на вставке несмотря на свою загруженость плодами устояли благодаря сеянцевому подвою..

Саша! А карликовый подвой 62-396 Вы уже пробовали? :good: У него ж и зимостойкость повыше до -16 оС, и урожайность на 15-25% выше, и якорность получше будет...
А продуктивное время жизни дерева на подвое М-9 всего 10-15 лет. М-9 очень быстро стареет. Если из них 2-3 года тратить на создание интеркалярного дерева, а потом ещё 2 года на приживаемость сеянца, то что ж потом остаётся? :shock:

Нина 21.11.2013 17:30

У меня Пепинка привита на М-9 с 95 года только наращивает мощность и урожайность. Привой покупала в нашем Институте садоводства.

Валерий Дмитриевич 21.11.2013 20:30

Цитата:

Сообщение от Elly (Сообщение 615227)
Это как раз понятно)
И это понятно. :smile:
Номера - непонятны) И "в результате скрещивания ПБ с зимостойким гибридом 13-14" - это мне ни о чём не говорит))
В смысле семейство, род, вид? :smile:

В результаті схрещування ПБ / Парадизки Будаговського/ з 13-14 отримали карликову підщепу ПБ-9. З повагою Смирнов В.Д.

---------- Post added at 20:30 ---------- Previous post was at 19:40 ----------

Цитата:

Сообщение от Gusenitsa (Сообщение 617403)
Саша! А карликовый подвой 62-396 Вы уже пробовали? :good: У него ж и зимостойкость повыше до -16 оС, и урожайность на 15-25% выше, и якорность получше будет...
А продуктивное время жизни дерева на подвое М-9 всего 10-15 лет. М-9 очень быстро стареет. Если из них 2-3 года тратить на создание интеркалярного дерева, а потом ещё 2 года на приживаемость сеянца, то что ж потом остаётся? :shock:

Підщепа м-9 не так уже й бистро старіє це в промисловому садівництві де для зменшення інтенсивності росту підрізають пилкою штамб,підрізать фрезами кореневу системуі т.д. інтенсивно експлуатують дерева це є тільки далеко не 10-15 р а в присадибному садівництві сміло множте на 3 з лишнім.Якірність кореневоі системи 62-396 не небагато вище за М-9 даже 54-118 перві 3-5 р. необхідна опора.

Валерий Дмитриевич 22.11.2013 00:18

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 615938)
А взагалі яка мета цих експериментів? Для промислових обертів такі маніпуляції не згодяться. Так, на своїй садибі для набуття досвіду, бо той же ефект можно досягти простіше - як і підказуют вище.
А підщепи, які переросли, краще у землі защепити у розщіп або за кору, буде однозначно кращий приріст

Шановний Олег щеплення за кору і в розщеп це дійсно для набуття досвіду на своій садибі. Та й не все так просто в садівництві. А тепер я розкажу Вам про переваги зимового щеплення, дещо скорочено цитую книгу "Сад нового типу" вид. Донеччина 2ооор. стр.72. " Зимняя прививка. Садоводы многих стран долгое время спорили что важнее:окул. или зимн.прив.Противники зимн. прив.считали что она дает невыравненный посадочный материал ее неудобно выполнять и т.д. .Кроме того период выращивания саженцев удлиняется.Однако выявилось, что добиться выровненности несложно, многолетняя практика подтвердила, чтозимн.пр. производить удобнее чем окулировку. Зимнюю прививку выполнят в теплом помещении, сидя за столом когда рабочие в питомниках и садоводы не очень загружены.Это экономит время в самые напряженные летние месяцы.Строки выращивания саженцев не удлиняются а даже сокращаются по сравнению с летн. окул. " А тепер трохи від себе по даним журнала " Новини садівницва" рентабельність зим. щепл на 60% більша чим літн. окуліровок.На 1.зим.щепл. відбирають підщпи діам.10мм і більше до 10мм на 2. літню окул. Осінню 1.Саджанець на реалізацію можлива деяка частина недогону. На слідуючу осінь із 2. отримуємо саджанці значна частина яких переросла /в ж. " Новини садівництва" іх називають "дубами" при обрізці іх при покупці, чи при висаджванні ранньою веснною в грунт, а не в оптимальні строки- отриммуємо дерева з пераважаючим вегетативним ростом і затримку вступу в плодоношення.Дещо виручають в цьому плані сорти зарубіжноі селекціі. Шановний Олег щиро вдячний за підтримку в розділі картоплярства . З повагою СмирновВ.Д. Р.S.Все це можливо при високій агротехніці.

Валерий Дмитриевич 22.11.2013 03:48

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 616533)
Вставка М9 зиму выдержит скорее всего, а корневая М9 в зонах экстремальных зимних условий - еще и без снега, что бывает - не выдержит.
Что высокая прививка на клоновых подвоях высоту дерева снижает - практикой подтверждается

---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 20:31 ----------

Привитые прошлой весной вращеп (54-118) на 40-60 см высоте в этом году урожай дали - подпирать приходилось

Шановний Олег Ви не дуже праві- це зниження висоти за рахунок раннього вступe в плодоношення, що характерне для підщепи 54-118.Цитую з скороченням журнал "Новини садівництва" №2 1994р.стр.21 Підщепа 62-396 індикує раннє плодоношення, однак сорти Антей і Теллісааре почали плодоносити на ній на рік пізніше чим на 54-118, але пізніше в віці 4-х років мали більший урожай з дерева.В зоні Лісостепу Украіни підщепа 62-396 відзначалась найвищою урожайністю за перші 4роки, вдвічі вищою ніж ПБ-9 і на 13% переважала М-9. Підщепа 54-118 стимулює раннє плодоношення. №1 стр.11 Незважаючи на розгорнуту селекцію нових карликових підщеп, аналіз проведений на 23-му міжн. семінарі 1990р. показав, що кожна з них хоч за однією ознакою поступається М-9, яка залишається найбільш поширенною. А тепер прийміть як факт що 1кг. плодів стримує вегетативний ріст дерева на 6-8м.І якщо ми недогружаємо яблуні /підмерзанні зимою чи під час цвітіння, не вчасний обробіток від квіткоіда і плодожерки, перевантаження урожаєм і недозакладання плодових бруньок, не вчасний полив і надмірне осипання плодів і т.д., то дерева на середньорослій і даже на карликовій підщепі ростуть.Деякі наші вітчизняні сорти ростуть повністю нагружені Росавка, Аскольда і т.д. Безніжні зими траплються на Украіні в середньому 1раз на10 років, тому є можливість проводити захист мульчуванням іт.д. З повагою СмирновВ.Д..

ОлегБаер 22.11.2013 07:29

Шановний Валерій Дмитрович, підтримую тільки наближення до істини, вибачте. Уповільнення рости і вступ в плодоношення - взаємопов'язані явища. А те, що пишуть про переваги зимового щеплення - чи підтвердять їх пітомніководи? Думаю, ні. Зимою промислово доцільно щепитивиди, що потребують контрольованої стратифікації, наприклад горіх.

Мельсан 22.11.2013 09:06

Цитата:

Сообщение от Gusenitsa (Сообщение 617403)

Нє.. ну я пойняв!!:smile:что вам прививать на М9 непройдёт:D
подвой 62-396 - уже пошел в производство...
Относительно жизни-10-15 лет не согласен. При хорошем агрофоне будет долго жить и наоборот сеянец не протянет и 10-ти лет если его забросить...

---------- Post added at 09:06 ---------- Previous post was at 08:55 ----------

Цитата:

Сообщение от Валерий Дмитриевич (Сообщение 617669)
" Зимняя прививка. ... выровненности несложно, многолетняя практика подтвердила, чтозимн.пр. производить удобнее чем окулировку. Зимнюю прививку выполнят в теплом помещении, сидя за столом когда рабочие в питомниках и садоводы не очень загружены.Это экономит время в самые напряженные летние месяцы.Строки выращивания саженцев не удлиняются а даже сокращаются по сравнению с летн. окул. "

Да здесь однозначно сказать невозможно.. Кому то лучше комуто хуже... Саженцы у меня по зимнему привыванию както не пошли. Много из них шли с искривлённым штамбом. Казалось чепуха и время выровняет... но клиенты могут не понять потому как все должно иметь евростандарт... Клиент нынче очень умный пошел:D:D. Но на удивление многим таки лучше сидеть возле печки и за столом делать прививки, это не по мне нужно спец помещение , спец условие и главное спец желание!:smile: А я ленивый...:roll:

Странник 22.11.2013 11:20

У мене яблуня на М-9 уже 20 років і чудово себе почуває. Щодо зимового щеплення:я роблю кісточкові(вишня,черешня,абрикос) і саджу потім в контейнери,які восени на постійне місце,вихід 100 відсотковий і саджанець вже з готовою кореневою системою,яка ні разу не була травмована,як це робиться при вирощуванні в розсадниках.

ОлегБаер 22.11.2013 12:54

Мне тоже нравится зимой прививать, даже почкой. Но так можно сотни - не тысячи штук.Сразу в контейнер - при остальных плюсах минусом будет закручивание корней по периметру емкости и даже вверх. Что здоровья будущему дереву не прибавляет.

Странник 25.11.2013 12:22

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 617930)
Мне тоже нравится зимой прививать, даже почкой. Но так можно сотни - не тысячи штук.Сразу в контейнер - при остальных плюсах минусом будет закручивание корней по периметру емкости и даже вверх. Что здоровья будущему дереву не прибавляет.

Я виготовляю контейнери з чорної плівки по 3 л.Саджанці чудово в них ростуть,а восени висаджую на постійне місце і ніякого закручування коренів. Я коли в Росії побачив контейнерний спосіб вирощування,то перейшов на нього,бо окуліровку не люблю,а все прищеплюю живцями:так зимове щеплення дає вихід по кісточковим культурам практично 100 відсотків,чого не дасть весняне щеплення,бо сроки вгадать важко.До того ж контейнерний саджанець на 2-3 роки пережене вирощений в розсаднику у якого неминуче буде втрачено 2/3 кореневої системи при викопуванні і погане приживляння при садінні.

Индеец 25.11.2013 21:33

Цитата:

Сообщение от Мельсан (Сообщение 616808)
Мне лично тоже не нравится подвой на М9.

А Д-1071- не пробовали?:oops:

Мельсан 25.11.2013 22:34

Цитата:

Сообщение от Индеец (Сообщение 619214)

Я многие пробывал, этот нет. Но вегетативный подвой меня разочаровал. Единственный подвой на который предпочитаю привывать - 54-118. А в остальном семенной подвой...:pardon:

Валерий Дмитриевич 26.11.2013 00:18

Цитата:

Сообщение от Индеец (Сообщение 619214)

Д-1071--морозостійність кореневоі системи -12-14,засухостійкістьтоже дуже висока,переносить тимчасове затоплення,дерева на ньому раньшу вступають в плодоношення чим на М-9,урожайність дещо вища за М-9,через
хрупкість кореневоі системи і росположенні іі в верхньому шарі грунту, рослини на цій підщепі потребують опору. З повагою Смирнов В.Д.

Цитата:

Сообщение от дени (Сообщение 617117)
На высоте от 40 см.
Интеркаляры из 54-118 и 62-396 применялись при изучении очень многих клоновых вегетативных подвоев на Северном Кавказе. За М-9 - не скажу, им больше Поляки занимаются.

М-9 і іі клонами всі краіни займаються.
По поводу "раскручености " подвоя М-9 я раньше писАл.

О-О-О и я отом же! У меня двухлетка яблоня (сорт Пирос) на 54-118 окулир. на 40 см- почти не выросла, но покрывается плодовыми образованиями. А дерево (8 лет) на М-9- хорошо нагруженное- падает без шпалеры(опоры). Зачем мне нормировка плодов если оно тянет хорошие одномерные плоды?

Підщепи СК-4 і СК-7-- рослини на них перевищують по урожайності яблуні прищеплені на М-9 НА 29-44%.цІ підщепи дозволяють вирощувать дерева без опор,що набагато підвищує рентабельність виробництва. ж.Огородник стр.25

Странник 26.11.2013 12:17

Зимове щеплення і вирощування в контейнерах:http://file-up.net/big_e8c6dcd9d6ec5...1126111349.jpghttp://file-up.net/big_c90e201682e2f...1126111505.jpghttp://file-up.net/big_141c8f9dfea59...1126111615.jpghttp://file-up.net/big_fdde34148d92a...1126111538.jpghttp://file-up.net/big_d4d1cd1c57db4...1126111559.jpg

ОлегБаер 26.11.2013 12:45

Красиво. Но это ж при наличии закрытого грунта? И к ним же не доберешься, обвязку как ослаблять?

Странник 26.11.2013 13:03

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 619404)
Красиво. Но это ж при наличии закрытого грунта? И к ним же не доберешься, обвязку как ослаблять?

Саджанці стоять під агроволокном до середини травня,коли минуть приморозки,а потім на відкритому повітрі.Розміщуються таким чином,щоб одержувати лише ранішне сонце,а вдень були притінені,а обвязки я ніколи не послаблюю,бо використовую не плівку,а скотч для продуктів:він розтягується і знімаю його восени,якщо до тих пір не спаде сам.Скотч використовую вже давно,непотрібно робити вузли-лише купити бабіну і порізати на рулони розміром 2 см.

ОлегБаер 26.11.2013 13:23

пленка пищевая или упаковочная строительная? и порезать на тонкие рулоны без задиров тоже вопрос, а бобину строительной пленки на трехсантиметровые я режу

Странник 26.11.2013 14:04

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 619422)
пленка пищевая или упаковочная строительная? и порезать на тонкие рулоны без задиров тоже вопрос, а бобину строительной пленки на трехсантиметровые я режу

Плівка харчова,а добре ріжеться тим же копуліровочним ножем.Від плівки я відмовився по причині вязання вузла і постійного послаблення під час вегетації саджанця,а скотчем декілька разів обкрутив і він приклеївся,а під час росту розтягується і немає перегину на саджанці. І я нікого не агітую,кожен користується чим хоче,а до скотча я перейшов після зеленого щеплення винограду,там плівка не підходить.

ОлегБаер 26.11.2013 14:13

Да вариант нормальный, кто спорит, тем более если практикуется, хотя парафилм Body tape пищевую пленку успешно заменяет

Индеец 26.11.2013 19:36

Цитата:

Сообщение от Странник (Сообщение 619412)
Саджанці стоять під агроволокном до середини травня,коли минуть приморозки,а потім на відкритому повітрі.Розміщуються таким чином,щоб одержувати лише ранішне сонце,а вдень були притінені,а обвязки я ніколи не послаблюю,бо використовую не плівку,а скотч для продуктів:він розтягується і знімаю його восени,якщо до тих пір не спаде сам.Скотч використовую вже давно,непотрібно робити вузли-лише купити бабіну і порізати на рулони розміром 2 см.

Покажите, пожалуйста, что получается к концу сезона? Какие саженцы получаются?

Странник 27.11.2013 09:58

Цитата:

Сообщение от Индеец (Сообщение 619591)
Покажите, пожалуйста, что получается к концу сезона? Какие саженцы получаются?

Що виходить до кінця сезону? Це залежить від садівника(полив,освітлення,підживлення,емність контейнера).Я великі (більше 1 м) для себе ніколи не вирощую і до того ж більшу частину саджу зразу ( в травні) на постійне місце в сад,а до осені залишаю невелику кількість,так як комерцією не займаюся : у мене інша робота,яка відбирає багато часу.http://file-up.net/big_f64e02692a93d...1127085545.jpghttp://file-up.net/big_9431e1abec678...1127085623.jpg
До того ж я ніколи нікого не агітую,як вирощувати чи що садити. У кожного своє бачення.Просто мені таким чином набагато простіше виростити вишні і черешні,ніж іншим способом.

Гарненький 27.11.2013 11:24

Цитата:

Сообщение от Странник (Сообщение 617880)
Щодо зимового щеплення:я роблю кісточкові(вишня,черешня,абрикос) і саджу потім в контейнери,які восени на постійне місце,вихід 100 відсотковий і саджанець вже з готовою кореневою системою,яка ні разу не була травмована,як це робиться при вирощуванні в розсадниках.

Чи можна докладніше по пунктах або хорошу статтю про весь процес:oops:, хочу прищепити черешню на вишню. Дякую.

ОлегБаер 27.11.2013 11:31

Цитата:

Сообщение от Гарненький (Сообщение 619878)
прищепити черешню на вишню..

Не дуже вдалий варіант. Немає дикої черешні на підщепу?

Гарненький 27.11.2013 11:40

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 619882)

Знайду і черешню дику.

---------- Post added at 11:40 ---------- Previous post was at 11:39 ----------

хочу до морозів устигнути підготуватисьу нас сьогодні 7 морозу було.

Therion 27.11.2013 12:26

Цитата:

Сообщение от Гарненький (Сообщение 619878)
Чи можна докладніше по пунктах або хорошу статтю про весь процес:oops:, хочу прищепити черешню на вишню. Дякую.

Олег, ничего сложного в этом процессе нет. Можно посмотреть короткий ролик Федотова и в путь. Я контейнеры не использовал - много места занимают и хлопотно. В декабре накопал дичка сливы и вишни, сделал прививку простой копулировкой, в качестве привоя использовал черешню, сливу, персик. Поместил всё это в ведро с песком (порядка 10-12 штук) и оставил в помещении (+18-20 градусов) на недельку. После вынес в погреб до весны. Весной , когда ушла угроза заморозков высадил в грунт на постоянное место. Выпадов практически небыло. Попутал пару подвоев, сливу прилепил на вишню. Но ничё, два лета вегитирует, пока живёт.

Странник 27.11.2013 12:29

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 619882)

Чому? Головне,щоб сорт черешні був не сильнорослий,а вишня не порослева. У мене добре росла Етіка на вишні.

ОлегБаер 27.11.2013 12:51

тому що із сіянців краща за інші дика черешня на підщепу і для вишні, і для черешні. Вдалі комбінації на вишні можуть і повинні бути, але їх треба досліджувати, щоб рекомендувати, не менше 10-12 років

Странник 27.11.2013 13:01

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 619912)
тому що із сіянців краща за інші дика черешня на підщепу і для вишні, і для черешні. Вдалі комбінації на вишні можуть і повинні бути, але їх треба досліджувати, щоб рекомендувати, не менше 10-12 років

А з 1994 року вистачить? З успіхом щепив сорти селекції Тараненко.

ОлегБаер 27.11.2013 13:22

От і запропонуйте перелік сортів, які цей період вдало росли (як?) і плодоносили (як?) на сіянцях вишні (без порослі). І сіянцях якого сорту вишні. Дуже цікавий для багатьох досвід

Странник 27.11.2013 15:30

Цитата:

Сообщение от ОлегБаер (Сообщение 619923)
От і запропонуйте перелік сортів, які цей період вдало росли (як?) і плодоносили (як?) на сіянцях вишні (без порослі). І сіянцях якого сорту вишні. Дуже цікавий для багатьох досвід

Ви що жартуєте? Через мій сад за весь час пройшло більш ніж 500 сортів плодових культур і я все повинен памятати? З 1995 року ще залишилося дерево Етіки і Чудо-2. Крупноплідна і Легенда були років 10.Інші щепив на декілька років для одержання живців,а не врожаю.Все щепилося на сіянці Лутовки і Шпанки,зараз вони в діаметрі десь 30 см. Щепив і на гріотах,але це були недовговічні дерева,бо років через 5-7 прищепа буде більшою в діаметрі ніж підщепа,але на гріотах дерева будуть нижчими ніж на Шпанці.

Текущее время: 06:16. Часовой пояс GMT +3.