![]() |
Міський сад-колекція у Краматорську
Власне, ідея такого саду крутилася у голові давно, ще кілька років тому, коли цікавилася історією вітчизняної селекції і жахалася тому, що сорти втрачаються, нищаться, забуваються і відновити їх потім майже неможливо.
Але то були більше марення та мрії і навряд чи вони дійшли б до втілення. А от цього року на тлі всьго мого нинішнього заполітизованого та мілітарізованого життя ідея, як не дивно, має шанс на втілення. Отже, розповідаю: у грудні 15 року написала заявку на грант. Мета: створення саду-колекції, у якому більша частина рослин - української селекції. Мотивація дуже проста: Краматорськ - місто прифронтової зони, з розміщеними у ньому штабом АТО, органами обласної влади, військовими частинами. Громада вкрай нестабільна та неоднорідна, до того ж збільшилася за останні 1,5 роки майже на 100 тис. Поєднання в межах одного міста кількох пагано поєднуваних груп (військові, переселенці, місцеві прибічники днр-ії, радикалізовані патріоти) призводить до вибухонебезпечної ситуації і нагнітання протистояння. Звідси - стреси, сутички, "війни графіті". Отже, умиротворення можливе суто методами "лагідної українізації" та консолідації навколо аполітичних позитивних урбаністичних проектів. Саме тому у задумці має буде з нуля створений на землі громади сад, до формування котрого можуть долучитися всі, незалежно від переконань, віку, мови спілкування :smile: Тобто це і напівнаукова установа (для школярів і студентів), і місце відпочинку (для всіх), і спосіб релаксації та терапії (як для військових, так і для цивільних, котрі постраждали від війни), і місце комунікації для всієї громади. Хочеться вірити, що грантодавець підтримає проект (про результат дізнаємося наприкінці січня). Але якщо навіть нас бортонуть, є принципова згода від місцевої влади на безкоштовне виділення землі, є достатньо активні та соціально-відповідальні підприємці і є гарний кістяк з волонтерів кілької неурядових організацій. Тому на весну ми стартуємо. Може не так широко, як хотілося б, але почнемо. І я буду щиро вдячна за колегіальну підтримку в вигляді ідей, порад, інформації, корисних контактів. Як трохи зійде сніг, ближче до кінця зими, будемо дивитися кілька ділянок. Будь у якому разі, це буде не центр а одне з селищ міста, в ідеалі - зі спуском до річки. Якось так :bye: ---------- Post added at 14:57 ---------- Previous post was at 14:38 ---------- Ну і поки зима, ми займаємося систематизацією (складаємо картки-реєстри) щодо теми саду за кількома позиціями: 1. Селекціонер, напрямки роботи, досліджувана культура(и) 2. Сорти 3. Перспективи адаптації до посушливого клімату нашої області 3. Приватні колекції та державні установи, в яких є дані сорти. Контакти з ними. Вартість придбання. Буду щиро вдячна за інформацію |
Re: Міський сад-колекція у Краматорську
Віро, ідея грандіозна по задумці, по обсягу робіт і по відповідальності. Знімаю шляпу. Якщо потрібна допомога кошторисника для складання інвесторського кошторису - я із задоволенням долучуся.
|
Дякую, Ніно, мізки та досвід - найцінніший ресурс, тому матиму на увазі.
Зараз ми так, на колінці, рахуємо, доки донори не затвердили заявку. Ми мріємо широко - щоб це був ковток природи у місті. Є кілька залісених ділянок. Дерева прибирати не будемо, просто почистимо і почнем розбивати діляночки. Без тотального орання землі, а локальними групами. На сьогодні бачимо кілька смислових груп: 1. плодові дерева 2 ягідник (виноград пізніше і окремо, бо треба гарні недешеві опори для них). Ці ділянки орієнтовані в першу чергу на сорти, котрі було створено у Артемівсьому питомнику та кримські сорти. 3. Бузки. 4. Іриси (починаючи з сортів Мірошниченко і далі - до наших сучасних зірок селекції) 5. Півонії 6. Клематиси (Безкаравайна та Орлов) - це якщо підприємці допоможуть з опорами для них. 7. Хризантеми. 8 Цибулькові невикопні (слабко вивчене нами питання - дуже поодинокі фрагменти про лілеї Мірошниченко). 9. Цибулькові викопні (в основному поки що гладіолуси). Лілійники поки що по коштам ми не потягнемо, занадто дорогі красуні ) І на підбій - посухостійке, хоть і не наше - очитки, живучки, тимяни. Паралельно, зона дозвілля у природному стилі - лавочки, місця для пікніка, місця для активного відпочинку, можливо, з невеликою площадкою на березі. Нічого занадто мудрого - почистити залісені ділянки, привезти звідти грубі колоди для лавочок. Гарні камінці місцевого "розливу", у нас тут дуже гарні піщаники та кремньові брили. |
Цитата:
|
Так багато нам не дадуть) Проектна документація вийде дорожче закупки посадкового матеріалу)
А ще у нас в місті зараз такі дії заборонені, оскільки ми є стратегічним обєктом і знімки можуть потрпити у непевні або ворожі руки. Так що поки що будемо шаманити :-) |
Віро, ідея просто надзвичайна! Маю трохи ірисів селекції Ігора Хороша, можу надіслати при потребі посадковий матеріал, також маю пару флоксів Катерини Харченко, хоч це і не Артемівський напрямок, але якщо буде потрібно дасьте знати.
|
Цитата:
Чем Вера собирается это поливать, а как она это все добро охранять будет? У нас на форуме очень отзывчивый и добрый народ, готовый откликнуться на любое доброе начало... Только вот судя по другим форумам, кол. заказам не похожа Вера на альтруистку, ну и т. д. ( принимаю летящие тапки) |
Gala081962, полностью с Вами согласна,
а что, в прифронтовой зоне у людей всё есть? только коллекционных растений для счастья не хватает?? Растения попроще не подходят? ---------- Post added at 20:04 ---------- Previous post was at 20:00 ---------- Не верится в бескорыстность задумки:pardon: |
Как по мне, то доя такой цели подойдут растения засухоустойчивые и не требующие много внимания, и попроще. А среди них лавочки, лужайки для пикника, и ...
А кто будет охранять все эти коллекции? Если без охраны, то это всё растащат. |
Идея неплохая, но в мирное время, а не сейчас, когда некоторым людям из зоны АТО и есть то нечего и не до парков.Мне кажется это не актуально и не в Краматорске. Продать излишки и помочь нуждающимся людям ,особенно старикам из зоны где война, которых бросили даже родные дети- лично на мой взгляд больше пользы бы было. Но это только мое мнение, никому не хочу его навязывать, но вот когда закончится этот ужас-тогда можно и вернуться к этому проекту.
|
Дякую тих, хто відгукнувся по-доброму і тих, хто не по доброму, теж. Оскільки перше зберігає віру у людей, друге - не дає втратити тонус.
Як я писала вище, єдина допомога, про яку я прошу - це інформація, ідеї, поради. І за них буду щиро вдячна. Ні, у прифронтовом місті є купа проблем і потреб. І ми намагаємося самотужки це вирішувати. Але життя не стоїть на місці - і ненависть між людьми може бути розчинена лише довгими і вдумливими кроками. І поєднати людей знову може не політика і не абстрактні речі, а суто позитивне та приземлено-життєве. А нашому місту цього, на жаль, катастрофічно бракує Тому ще раз дякую тих, хто відгукнувся. Будьте щасливі і миру вашим містам. |
Цитата:
|
Цитата:
|
Віра, підтримую! Маю небагато рослин, не завжди знаю сорта, але якщо щось підійде- поділюся. Наши дівчата дуже допомогли з рослинами для реабілітаційного центра у Чернівцях, хотілось би віддячити .:friends:
|
Цитата:
И мне не стыдно за Краматорск, у нас прекрасные волонтерские группы, которые помогают и военным, и деткам, и инвалидам, и переселенцам. И люди, знающие что такое война, как никто, ценят мир. И его красоту. Осуждать проще всего, понять - требует душевных усилий. Не хочу впадать в менторский тон, правда, поэтому простите, если это так выглядит. Прошедшие почти два года изменили нас всех. И хорошо, когда люди приходят к принятию, терпимости, жертвенности. Реванш и кровожадность войну не потушат ---------- Post added at 22:01 ---------- Previous post was at 21:54 ---------- Kalina, я не жартую ) Зараз реально заборонена ціла купа дій, повязаних з картографією. Я знаю про сучасні технології. Чесне слово :-) Але завжди існує загроза, що "добрі люди" передадуть "бурятским опполченцам" координати місця, де проводяться якісь заміри з використанням техніки, і що по тому місцю про всяк випадок шмальнуть з-під Горлівки. А такий заряд долітає за неповні дві хвилини, ні попередити, ні уникнути ніхто не встигне. Тому зараз все тільки "дідівським способом". Коньюктура часу така) |
Не знаю чи читали- сад-колекція. Але за Вашою темою
|
Щодо рослинок - зараз не йде мова про те, щоб з наскоку зібрати колекційні рідкості, за які знаючі люди душу продадуть.
Це процес не на рік, і не на два, це в першу чергу терапія і соціальний акт. Єднання навколо загальної справи. Хоча, до речі, не можу не відзначити той факт, що зараз у нас незрівняно менше мародерства, засмічування і бездумного знищення. Поки ще гостро стоїть політичне протистояння, тому ми зараз намагаємося нівелювати "війну графіті", коли шарами одна над одною малюються гасла Днр-ії та України. Зараз молодь хоче затонувати такі проблемні стіни і виконати на них гарні графіті а-політичного характеру та з фрагментами гарних віршів. Думаю, це може спрацювати. ---------- Post added at 22:15 ---------- Previous post was at 22:08 ---------- А чому ставка саме на колекцію, а не просто сад чи сквер, теж зрозуміло - негласне гасло - "гуртуймося заради збереження свого", для патріотів - це прийнятна мотивація для того щоб працювати разом з опонентами, для прибічників не України - це та її, не політична частина - краса природи і людського розуму - яку вони здатні прийняти. Поки люди не почнуть знову говорити між собою, миру не буде. А працювати разом мовчки точно не вийде :-) Слово за словом, діалог за діалогом, я вірю, що це допоможе зшити розбиту громаду Пробачте за випадковий пафос :-) ---------- Post added at 22:16 ---------- Previous post was at 22:15 ---------- Kalina, так читала раніше, сьогодні знову поверталася до цієї теми, але не мала часу вдумливо почитать. Повернуся до теми на свіжу голову завтра |
Вас никто не осуждает, но ваши слова вызывают недоверие. Лично мне непонятно, зачем нужны именно сортовые, растения из частных коллекций. Чтобы посадить их на улице?? или пополнить чью-то (думаю, и так не бедную) коллекцию?
Вы кстати, обратились не с вопросом , КАК обустроить всё, а сразу с перечнем растений и фамилиями селекционеров (и не только укр.), так что позвольте вам не поверить... |
Maryana, irina s, дякую вам за пропозицію допомоги і підтримку. Зараз, правда, чесно-чесно, мова не йде про те, щоб "колядувати" рослини, тим більше, що мені вже поставили діагноз і я не хочу наражатися на додаткові "компліменти", а от ссилочки на колекції чи магазини, де можна щось придбати тематичне по гарній ціні, то дуже знадобиться.
За умовами гранту, як зазвичай це і є, звітність прозора, і фінансова участь організатора - обовязкова. Так що я вже відібрала серед своїх рослинок карликові іриси, котрі до війни придбала у Яковчуків, природники дрібноцибулькові, видові лілії, видові очитки - це все піде моїм власним внеском у проект. ---------- Post added at 22:35 ---------- Previous post was at 22:30 ---------- Цитата:
Я живу у цьому місті, тут виховую своїх дітей, я ризикувала і досі ризикую за нього своїм життям. Я не прошу щось подарувати НІКОГО. Все про що прошу - допомога з пошуком гарного посадкового матеріалу за прийнятною ціною. Бо сума гранта невелика, і ще не факт, що його дадуть, оскільки тема така не піариста як на смак грантодавців. Може, будемо суто своїми силами все робити. Тому не хочеться пересорту чи ризикованих ненадійних продавців. Це ваше право - проігнорувати моє прохання. І все по тому :smile: |
----
|
[QUOTE=Vera Shelest;847003]Нателла, не поверите, но люди не только есть хотят. Они хотят жить и чувствовать, что в их городе мир.
Если Вы Вера хотите сделать благое дело в своем городе, то Бог Вам в помощь. |
Цитата:
Да наверное, в Украине не осталось форума, где бы Вы не занимались торговлей. Так что "где, что и почём" вы прекрасно сами знаете... |
Мария, если вам неинтересна тема, зачем ее обсуждать. И торговля растениями - это плохо? Что касается Веры, я знаю ее несколько с другой стороны, доверяю и буду рада, если смогу чем-то помочь. :friends:
|
Я, конечно, дико извиняюсь... Вера, а не могли бы Вы мне прояснить - шо там за питомник стоит по правой стороне трассы из Краматорска в сторону Дружковки сразу за блок-постом на выезде из Краматорска?
|
Цитата:
Ну і звичайно, Олена Дмитрівна - як Ваш викладач, допоможе Вам із систематизацією. |
Я вот что подумала: если бы я делала подобный проект, использовала бы концепцию : дикорастущие растения Украины в разных ее регионах. Интересно и познавательно воссоздать кусочки Крымских и Карпатских гор, Полесья, Одесских степей и т.д. Картинки можно сделать достаточно привлекательными и для воров не столь заманчиво. Заодно и какие-то мелкие детальки быта использовать. Такой этно парк в качественном исполнении. :friends:
|
Типа мини ботсад, не?:wink:
|
Согласна, только не очень представляю микроклимат этих мест в Краматорске, степь таки. Если только выборочно луковичные и еще что-то устойчивое...
|
Цитата:
|
Наверное надо посчитать смету на каплю. Как с местом определитесь. Или это и так понятно, а я с банальными советами:oops:?
+компостник(неколько) + мощный шредер + мотокоса хорошая(очень облегчит работы) |
| Текущее время: 07:37. Часовой пояс GMT +3. |