Що до серьйозеності. Напр., у мого сина в 9 класі була робота по дослідженню бюветної води і її безпечності для споживання. Проби води із різних бюветів поряд з нами досліджували в лабораторії палацу дітей та юнацтва за фізико-хімічних і біологічними показниками. Там є необхідне обладнання та реактиви. Була робота про хімічні показники води в київських озерах , де дозволене купання. В випускному класі вчителька пристроїв його в лабораторію в інституті імені.Богомольця і щось вони робили з жабою велитенських розмірів, щось з ооцитами. То була частина якогось довготривалого експеримента. Те що учень не може писати і здавати МіАН коли йому заманеться - 100вітсотків. До жовтня затверджуються теми зі шкільними викладачами (обов'язково). Теми централізовано передаються до міського відділення МАН і там затверджуються. До середини грудня роботи подаються викладачам у школі, а потім централізовано передаються до відповідних секцій у місті. Тому дещо лукаво стверджувати, що завучу подали готову самостійно зроблену роботу. Без виконання попередніх формальностей прийняти роботу просто не мають права. В випускних класах тільки вчителя на МАНі недостатньо. Обов'язково має бути профільний науковий керівник із науково-дослідницької установи. Я сиділа на захистах із хімії і біології по мірі зростання дитини. Можу цілком погодитися, що є роботи, які точно писали не діти. Я навіть знаю іменитих лікарів, що кілька років тому писали роботи для дітей, щоб дотягнути до всеукраїнського рівня і отримати додаткові бали при вступі до вишів. Але так роблять не всі. І це чудово видно на тих самих захистах. МАНи з медицини як спеціальності мене сильно дивують. Діти ще школи не закінчили, а вже пишуть наукову роботу з медицини. Ну то таке.