Викса дякую! Я в рідкі проміжки між роботою намагалась нагуглити прямо в порівнянні брабант і смарагд, не вийшло. Картинка дуже в тему!
Я, в принципі, розглядаю асортимент одного розплідника (піддивилась у нас в сусідній темі) - еко-малина. Дешево і сердито - це те, що я можу зараз собі дозволити саме для цієї ділянки двору((( Тому вибір обмежений і розплідником, і фінансами.
Граб у мене звичайний сіється по всьому двору

, вже знайшли агресора, будем знищувати, тому на слово граб у мене нервовий тик.
Інші листопадні не розглядала, бо поки ті гілки наростуть такої густоти, щоб взимку не заглядали всі перехожі і люди з маршруток...
Не знаю, може я звісно порю гарячку, але брабант рекомендував у відео Добруцький, теж піддивилась
на форумі
У розпліднику продають дрібноту на дорощування, але дешево реально. У мене ще й паркана нема, якраз підрощу до того часу, поки зроблять. На цю частину двору суцільний паркан не планується, тому мета - зробити густу стіну.
У мене нема прагнення до ідеалу, у мене взагалі нема своїх критерїїв краси хвійних рослин

, бо поки що не маю жодної, і крім огорожі в найближчі роки навряд буду садити.
Так що для мене вибір між "трохи розтріпана і не ідеальна, але швидко і багато" і "ідеальна, але примхлива і повільно" буде абсолютно на користь першого варіанту.
Я розумію, що для тих, хто захоплюється хвійними, такий підхід виглядає маргінальним, за що перед фанатами дуже вибачаюсь

. Але поки що мені потрібен функціонал, краса - потім