Самбука, я з тюльпанами не експериментувала, але лілії були минулого року. Багато. Красиво...
Тепер, я від них відмовилася, тому що симетрично і тим більше в лінійку вони ростимуть лише в тому випадку, якщо іх щороку викопувати, правильно зберігати та одночасно акуратно висаджувати. А між коренів троянд повикопувати цибульку лілій нереально. А я к садити? Шкодити трояндам? Так вони і залишилися в мене на зиму. Тепер, висмикую паростки, щоб не псували рабатки.
Якщо Ви залишите тюльпани на зиму в грунті, то навесні не отримаєте правильну рабатку. Щось не зійде, щось шкідники пошкодили, десь вони поростуть криво-косо... в результаті що завгодно але не рабатка.
Ваша клумба, Вам вирішувати. Я лише ділюся особистим досвідом.
А рослини, "що вже є та шкода викинути" в мене теж були. Я два роки з ними носилася, намаючись притулити, і підлаштовуючи дизайн клумби під них. Нічого путнього з того не вийшло. Два сезони втратила, а в результаті все переробила, з урахуванням освітлення і безжально повикидавше все, що не підходить.
Рабатка - дуже складне завдання в плані догляду. Одна рослинка випала і рабатки немає.
---------- Post added at 15:19 ---------- Previous post was at 15:09 ----------
Самбука, я ще трохи додам про освітленість.
Якщо Ви залишите едину клумбу з різними умовами освітленості, Ви знову прийдете до незручного рішення про розділ клумби на сонячну та тіньову. Але то вже буде коштувати дорожче.
Проілюструю ситуацію з трояндою Анжела. Йдеться не про рабатку, але ви побачите різницю між одним і тим сортом (той самий постачальник, розмір, вік троянд) в тіні та на сонці. Фото сьогоднішні.
Якщо Ваша клумба по-різному освітлюється, то Ви матимете приблизно такий результат.
Анжела на повному сонці.

Анжела в напівтіні.