Дівчата, питання про окучку під агроволокном я задав у контексті моєї суперечки, яка завершилася десь місяць назад, з одним відомим українським поставщиком троянд (у Фейсбуці). Власне, я вирішив туди написати, начитавшись деяких його порад (відносно укриття) тим, хто купує у нього троянди. Зараз не зможу переглянути ту переписку, оскільки він мене заблокував
В загальному, йому задавали питання- чому стабільно обмерзають кущі троянд. Відповідь- потрібно осінню укорочувати гілки, і окучувати. На що я відповів, що в кліматі України далеко не всюди підходить спосіб укриття виключно окучкою. Його відповідь: такий клімат тільки в мене.
Мої доводи, що навіть проживаючи в Криму- я спостерігав обмерзання троянд (в Сімферополі), і при укритті агроволокном- можна обійтися без окучки (котру треба або принести, або зібрати по сусідству з кущами, а весною забрати), і троянди під агроволокном зимують на відмінно- до уваги не бралися зовсім, оскільки у нього "40-річний досвід, і на ВСІЙ території України троянди потрібно лише окучувати, а якщо величезні кущі замерзають- то просто не повезло".
Багато ми поговорили, я для нього звісно лишився не правим, при тому, що мій приклад майже повного обмерзання моїх кущів Flammentanz (4 зона морозостійкості) без пригибання і укриття агроволокном- також залишилися не важливим доказом.
Розумію, що клімат в Україні різний. Десь троянди справді добре зимують під окучкою (тобто не вимерзає та частина куща, що під окучкою), десь добре зимують і без окучки, десь обмерзають наполовину, і це розоводів задовільняє, у когось стабільно вимерзають сильно і цвітуть посередньо, та розоводів і це задовільняє, а хтось в не надто хорошому кліматі- вкриває агроволокном і радіє хорошим результатам весною і пишному цвітінню літом.
Я всього лише хотів допомогти призадуматися тим, хто саджає або посадив свої перші троянди, і без правильного укриття- у них досить імовірно не буде хорошого результату. Як наслідок- вони в більшості стали на сторону цього постачальника троянд, ще й намагаючись показати, ніби самі розуміють, як вирощувати троянди.
Прийдеться їм стати "на граблі", хтось зробить висновки, а хтось відмовиться від троянд.