Re: Отдам в хорошие руки...
Оля, тут не все так однозначно (с)
Якщо котам стерилізація наче не завдає ніякої шкоди, то собакам вона не так бажана. У мене одна з собак розмноженню не підлягає (та що гарніша, ага - брак породи). Мені рекомендували її стерилізувати "щоб не було мороки". Я повивчала інфу, в тому числі статті за останні роки на англійській мові і відмовилася від цієї ідеї. По-перше сама по собі зайва операція не потрібна жодній живій істоті.
По-друге - гормональна система не просто так закладена природою. Гормони забезпечують правильне функціонування всіх систем - від травної і сердечно-судинної, до стану шкіри, шерсті і т.д. Ну так само як у людей. Наслідки гістеректомії у жінок відомі, тому операцію роблять тільки за строгими медичними показниками. Так само і собак, як мінімум сук, західні ветеринари рекомендують оперувати тільки якщо на те є показники (хвороби матки і т.д.).
Чи легко мені пережити дві тічки від 2 собак? Це 2\3 року нервів, звісно не легко. Але я своїх собак люблю, я брала відповідальність за їх здоров'я на себе, тому я вибрала важчий шлях - слідкувати і контролювати. Робити все, щоб не допустити незапланованого потомства.
Про кобелів не скажу, не цікавилась. Можливо для їх здоров'я кастрація не має таких наслідків.