Тема: Яблоня
Показать сообщение отдельно
Старый 27.04.2009, 11:07   #42
Борис
Освоившийся

Поблагодарили 201 раз(а) в 36 сообщениях
Борис is a jewel in the roughБорис is a jewel in the roughБорис is a jewel in the rough
По умолчанию Re: Сорта яблок

На протязі двох років на своєму участку посадив дев'ять яблунь: Джонаголд, Папіровку, Чемпіон, Старк Эрклієст, Гала, Макінтош, Граф Еззо, Едера и Муцу. Зараз деревам наступає 3-й та 4-й роки. Старк Ерклієст вже порадувала в минулому році декількома літніми яблучками, на Гала зав'язалось до десятка - по ходу прийшлось обривати (із-за незірваної зав'язі ця яблунька дала один із самих маленьких приростів). Було по одному яблуку на Едері (виросло величезне - висіло довго на деревці, визріло - але первими зняли пробу птички - виклювали чверть яблука ) і Джонаголді - саме відпало засушливим літом. Папіровка пре в рост як справжній акселерат (в порівнянні з іншими). Самою маленькою залишається Макінтош (є ще в мене сумніви стосовно її придбання - для чого було купувати такий старий сорт коли є масса нових перспективних, наших українських, та і з хворобами, думаю, у макінтоша проблеми будуть). Джонаголд и Муцу прийшлось брати незовсім якісні саджанці (криві) - теперь приходится їх вирівнювати насильно, від того на Джонаголді знизу стовбура пішла повздовжня тріщина і кора відішла від деревини - замазав садовим варом та заматав/обмотав вірьовкою стовбур. Саджанці купував у Деметрі. На багатьох спострігається мілке/дрібне потріскання кори на стовбурах та гілочках - осінню (весною вже не встиг), коли спаде листя, обрискаю залізним купоросом, а поки в лютому пофарбував садовою фарбою.

Стосовно вибору сортів яблунь: замість Макінтошу треба було посадити щось із наших, українських сортів (в Деметрі їх повно - Мавка, Перлина Києва, інші). Хотів би ще Айдаред посадити, але й буду приглядатись до наших. А якщо замучить ностальгія за якимось із старих сортів то прищеплю (Путівку, Славу Переможцям наприклад).

На Папіровку хочу прищепити її близьких родичів із місцевих Папіровок-Білих наливів, щоб родила яблуня кожен рік, а то буває що такі дерева родять тільки через рік.
Борис вне форума