|
Новичок
Поблагодарили 32 раз(а) в 2 сообщениях
|
Re: Пятерка лучших сортов яблонь
Насамперед хочу привітати всіх з продовженням українського РОМАДАНА (від РОМАна до ЙорДАНА)!
Вважаю, що ви відкрили чи не найінтригуючу тему – найкращі сорти. І хочу добавити свої 5 коп, які можливо дозволять краще її структуризувати і навіть зняти «проблему Шони» – як втиснути в «проскрутове ложе» топ 5 чи 10 всі любимі сорти. Смак звичайно ж суб’єктивна категорія, але він все ж базується на певних об’єктивних ознаках, які досить часто можна зустріти в дегустаційних оцінках. Найпростіший чорно-білий варіант – хтось любить солодкі, а хтось кислі яблука. Мені видається, що було би дуже інформативно для тих, хто не пробував, і раціонально для профі сформувати 5-ки (краще 10-ки :-)) в категоріях солодкі, солодко-килі, кисло-солодкі і винно(пряно)-солодкі. Для себе я виокремив нейтральні – де немає вираженої ні солодкої ні кислої нотки. І обов’язково я радив би, по –перше, виставити бали (за багатство букету) - це дасть можливість відчути дистанцію, і для орієнтації включити народні-ті-що-всі-пробували (Б.Налив, Слава П, Р. Симиренка) і укр. перспективні (Амулет, Аскольда, Катерина, Мавка, Даринка). Я чайник в садівництві, хоч базарних трохи наївся, тому мій варіант буде дуже вже неповний і смішний.
Солодкі: Фуджі (4,8 занадто сильно виражений присмак анансу), Спартан (4,8), Г.Делішеси (4,7), Флоріна (4,5), Пінова (4,2, затверде і засухе)…
Солодко-кислі: Джонагольди (4,9), Джонатан (4,8), Еліза (4,8), … Коротконіжка (4,5)
Кисло-солодкі: Слава П. (4,9), Глостер (4,8), … Гала М. (4,6)
Винно-солодкі: Р. Симиренка (4,8), Зол. ренета (4,7), . сіра (шара) рената (4,4)
Нейтральні: Бребурн (4,9 а може і сол-кисле?), … Чемпіон (4,6), Кальвіль сн. (4,5)
Все, тікаю поки не накопали…
|