Цитата:
Сообщение от larissa
Девченки, можно я просто акцентирую внимание на один момент в Ваших списках. Вы просто посмотрите на перечень своих не любимых и любимых- и сразу можно определить кислотность и механический состав почв на участках)))
т.е. возвращаемся к чему))) что нравятся будут те растения, которые могут хорошо развиваться на определенных почвах.
|
Я все-ж таки вважаю, що важніший клімат. З почвою можна ще якось "поборотися", покращити, замінити кінець-кінцем. А що робити з температурою в затінку 40 град при вологості повітря, що наближається до нуля? Хіба що кидати роботу і дощувати цілими днями...

Моя десятка:
1. Седуми високорослі. Однозначно!
2. Седуми почвопокривні. Теж без коментарів.
3. Різні злаки і трави. Я дуже довго (а загальний "дачний стаж" у мене років 25) була до них байдужею, поки не познайомилась з Іветою. Спасибі, друх!

Тепер без злаків дачі не уявляю.
4. "Інші" сукуленти - молодила, оростахіс, родіолки... Погоди на дачі вони не роблять, ландшафт не створюють, але люблю...
А запишу-ка я сюди і молочаї. І каменеломки. І проломники.

5. Повзучі почвопокривні - барвінки, плющі, сапонарії, ще щось. Мабуть, сюди і флокс шиловидний впишу, хоч він і не повзучка. Люблю їх дуже, може, тому, що газон мені з моїм кліматом та доглядом не світить. А голу землю не люблю.
6. Різні "ромашки" - нівяники, піретруми, ехінацеї, кореопсіси, ерігерони, доронікум, айстрочки літнього цвітіння... У них всіх є свої "пунктики" - той обновляється після цвітіння, цей потребує більш регулярного поливу, ніж я можу забезпечити, і ти ди, але - люблю.
Мабуть, сюди і морози впишу, бо скоро цифри закінчаться, а в мене стільки ще улюбленців... І хризантеми. Хоча хоботлива рослинка : діли її, поливай, годуй, щипай - але приїдеш восени на дачу - мряка, холодно, але - хризантеми цвітуть!!

7. "Душистики" : м"яти, агастахе, котовники, душиці, шалфеї, меліса, рута... Хоча я не дуже й люблю запахи, але покупка і посадка душистиків відбувається якось підсвідомо... Бачу-купую-сажаю.

Ну, правда, вони і ростуть у мене хорошо. Полині різні та лаванди теж, мабуть можна сюди вписати.
8. Піони. Рослина - мрія : де посадив, там двадцять років і росте. Особливо "бабусини" сорти. Зовсім невибагливі. Шкода, що швидко відцвітають.
9. Хости і гейхери. Нічого, що я їх в одну "кучу"? Хости, правда, піздно вилазять і рано втрачають декоративність, швидка така рослина. Але ефектна. А гейхери перечеренковувати треба... Але які різнобарвні! І зимньозелені (точніше, зимньокольорові) (теж, до речі, одна форумчанка "підсадила").
10. Колокольчики. Всякі. І манюні, і слони. І ті, що схожі на колокольчики. Ну, едрайантуси, там, кольники. Сон-трава теж схожа на колокольчик... І юки... І наперстянки... І аквілегії... І лобелії... І вероніки...
Краще останню групу назвати "ЕДСР, жаро- та посухостійкі рослини". Тому що а як же без іберіса, наприклад? Чи без арабіса? А крокуси-тюльпани-нарциси...? А лілейники?? Лілейники забула...

І, хоч не в тему, але не уявляю свою дачу без кущів. От без хвойних якось ще можу уявити, хоча і важко, а без спірей, вейгел, дейций, барбарисів, сніжноягодників, бірючин, пухириплодників, чубушників................... - ну ніяк.

Дуже подобаються. Може, своєю стабільністю?
І розчарування.
1. Іриси. Коли треба було швидко заповнити нову дачу, я їх хапала і сажала, хапала і сажала... Тепер викопую і пересаджую на госп. дачу. Або роздаю.
Вони:
- надто швидко розростаються. Оком не встигнеш кліпнути - вони вже задавили сусідні рослини і почали руйнувати доріжки.
- надто ніжні. Не тому, що хворіють, я бризкаю, у мене не хворіють, а тому що самі квітки надто ніжні. Здалеку квітучий ірис - шикарне видовище, а підійдеш - одна квітка розцвітає - красива, а навколо неї - слизькі тряпочки бовтаються. Ще й пачкаються. Ні, краще милуватися здалеку.
- надто швидко відцвітають. Залишається листя, в принципі, красиве. Але оці сизуваті мечі, нагостені в небо, у великій кількості агресивні якісь, тривожні. Мабуть, це особисте.

2. Дельфініуми. Їх легко виростити із насіння, але які ж вони заморочливі потім!! Весною все добре, потім починають цвісти - їх обов"язково треба підв"язувати, а я ж підв"язую тільки те, що вже зламалося чи завалилося, і вигляд вже того... не дуже. Відцвітають - уходять, на тому місті дірка. Потім починають відростати - на них навалюється всяка нечисть (борошниста роса, іще щось)... Та ну їх. Є іншу квіти.
Оце я накатала. Аж страшно.