Показать сообщение отдельно
Старый 22.03.2013, 23:57   #116
Marta
Местный

Поблагодарили 4,617 раз(а) в 1,049 сообщениях
Marta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond reputeMarta has a reputation beyond repute
По умолчанию Re: топ-десятка самых популярных многолетников

Цитата:
Сообщение от larissa Посмотреть сообщение
Девченки, можно я просто акцентирую внимание на один момент в Ваших списках. Вы просто посмотрите на перечень своих не любимых и любимых- и сразу можно определить кислотность и механический состав почв на участках)))
т.е. возвращаемся к чему))) что нравятся будут те растения, которые могут хорошо развиваться на определенных почвах.
Я все-ж таки вважаю, що важніший клімат. З почвою можна ще якось "поборотися", покращити, замінити кінець-кінцем. А що робити з температурою в затінку 40 град при вологості повітря, що наближається до нуля? Хіба що кидати роботу і дощувати цілими днями...
Моя десятка:
1. Седуми високорослі. Однозначно!
2. Седуми почвопокривні. Теж без коментарів.
3. Різні злаки і трави. Я дуже довго (а загальний "дачний стаж" у мене років 25) була до них байдужею, поки не познайомилась з Іветою. Спасибі, друх! Тепер без злаків дачі не уявляю.
4. "Інші" сукуленти - молодила, оростахіс, родіолки... Погоди на дачі вони не роблять, ландшафт не створюють, але люблю...
А запишу-ка я сюди і молочаї. І каменеломки. І проломники.
5. Повзучі почвопокривні - барвінки, плющі, сапонарії, ще щось. Мабуть, сюди і флокс шиловидний впишу, хоч він і не повзучка. Люблю їх дуже, може, тому, що газон мені з моїм кліматом та доглядом не світить. А голу землю не люблю.
6. Різні "ромашки" - нівяники, піретруми, ехінацеї, кореопсіси, ерігерони, доронікум, айстрочки літнього цвітіння... У них всіх є свої "пунктики" - той обновляється після цвітіння, цей потребує більш регулярного поливу, ніж я можу забезпечити, і ти ди, але - люблю.
Мабуть, сюди і морози впишу, бо скоро цифри закінчаться, а в мене стільки ще улюбленців... І хризантеми. Хоча хоботлива рослинка : діли її, поливай, годуй, щипай - але приїдеш восени на дачу - мряка, холодно, але - хризантеми цвітуть!!
7. "Душистики" : м"яти, агастахе, котовники, душиці, шалфеї, меліса, рута... Хоча я не дуже й люблю запахи, але покупка і посадка душистиків відбувається якось підсвідомо... Бачу-купую-сажаю. Ну, правда, вони і ростуть у мене хорошо. Полині різні та лаванди теж, мабуть можна сюди вписати.
8. Піони. Рослина - мрія : де посадив, там двадцять років і росте. Особливо "бабусини" сорти. Зовсім невибагливі. Шкода, що швидко відцвітають.
9. Хости і гейхери. Нічого, що я їх в одну "кучу"? Хости, правда, піздно вилазять і рано втрачають декоративність, швидка така рослина. Але ефектна. А гейхери перечеренковувати треба... Але які різнобарвні! І зимньозелені (точніше, зимньокольорові) (теж, до речі, одна форумчанка "підсадила").
10. Колокольчики. Всякі. І манюні, і слони. І ті, що схожі на колокольчики. Ну, едрайантуси, там, кольники. Сон-трава теж схожа на колокольчик... І юки... І наперстянки... І аквілегії... І лобелії... І вероніки...
Краще останню групу назвати "ЕДСР, жаро- та посухостійкі рослини". Тому що а як же без іберіса, наприклад? Чи без арабіса? А крокуси-тюльпани-нарциси...? А лілейники?? Лілейники забула...
І, хоч не в тему, але не уявляю свою дачу без кущів. От без хвойних якось ще можу уявити, хоча і важко, а без спірей, вейгел, дейций, барбарисів, сніжноягодників, бірючин, пухириплодників, чубушників................... - ну ніяк. Дуже подобаються. Може, своєю стабільністю?

І розчарування.
1. Іриси. Коли треба було швидко заповнити нову дачу, я їх хапала і сажала, хапала і сажала... Тепер викопую і пересаджую на госп. дачу. Або роздаю.
Вони:
- надто швидко розростаються. Оком не встигнеш кліпнути - вони вже задавили сусідні рослини і почали руйнувати доріжки.
- надто ніжні. Не тому, що хворіють, я бризкаю, у мене не хворіють, а тому що самі квітки надто ніжні. Здалеку квітучий ірис - шикарне видовище, а підійдеш - одна квітка розцвітає - красива, а навколо неї - слизькі тряпочки бовтаються. Ще й пачкаються. Ні, краще милуватися здалеку.
- надто швидко відцвітають. Залишається листя, в принципі, красиве. Але оці сизуваті мечі, нагостені в небо, у великій кількості агресивні якісь, тривожні. Мабуть, це особисте.
2. Дельфініуми. Їх легко виростити із насіння, але які ж вони заморочливі потім!! Весною все добре, потім починають цвісти - їх обов"язково треба підв"язувати, а я ж підв"язую тільки те, що вже зламалося чи завалилося, і вигляд вже того... не дуже. Відцвітають - уходять, на тому місті дірка. Потім починають відростати - на них навалюється всяка нечисть (борошниста роса, іще щось)... Та ну їх. Є іншу квіти.
Оце я накатала. Аж страшно.

Последний раз редактировалось Marta; 23.03.2013 в 00:06. Причина: Літеру пропустила :)
Marta вне форума  
27 пользователя(ей) сказали cпасибо:
cvet_ok (24.03.2013), Daphna (23.03.2013), desatka (23.03.2013), Gala081962 (23.03.2013), Gemma (24.03.2013), irina s (23.03.2013), Kalina (23.03.2013), lusa (23.03.2013), Marik (23.03.2013), Mozart (25.03.2013), Nela (23.03.2013), Olga2 (23.03.2013), Penelopanecrus (23.03.2013), Rimodara (23.03.2013), sisash (27.03.2013), Surchiha (24.03.2013), Tasia (24.03.2013), Zavr (23.03.2013), Аленка (02.04.2013), алочка (23.03.2013), Берендей (04.02.2016), Викса (25.03.2013), Ира-Лилия (23.03.2013), Лучик (29.08.2014), Марина С. (26.03.2013), Птица (25.03.2013), ТАМАРА (23.03.2013)