Re: Яблоня
В Інституті садівництва придбав книги "Кращі сорти плодових, ягідних і горіхоплідних культур української селекції" (2011) та "Помологія. Яблуня" (2013).
Прохання до Світлани. Шановна Світлано, оскільки у Вас також є вказане вище видання Помології, за можливості прокоментуйте наступне:
1) зовнішній вигляд яблук сорту Амулет на фото у цих книгах відрізняється формою плодів. Оскільки я наживо не бачив яблук цього сорту, то чи відповідає дійсності форма яблук Амулет, зокрема у Помології, т.я. на фото в Інтернеті яблука виглядають інакше?
2) у першій зі згаданих книг дерево сорту Слава переможцям характеризується як сильноросле, а в Помології - як середньоросле. Які відомості є точними?
3) у Помології зазначено, що яблуня Слава переможцям цвіте у середні строки і залежно від погодних умов тривалість квітування яблуні Слава пререможцям складає 6-10 днів. Одним з кращих запилювачів для першої є Антонівка звичайна, яка за описом цвіте в середньоранні строки, але не вказано тривалість квітування (або цвітіння) цього сорту. Так от у мене ростуть трирічка Слава переможцям і дворічка Антонівка (обидві купувалися у Новосілках). Відстань між деревами близько 20 м, агротехніка однакова, нарікань щодо зовнішнього вигляду дерев не має. Станом на 24.04.2014 перша (середні строки) вже цвіте білими квітками 4 дні, а друга (середньоранні строки) ще не випустила квіткових бутонів. Чи не станеться так, що у мене надалі Антонівка не зможе стати хорошим запилювачем для Слави переможцям, оскільки цвістимуть вони у різні строки? А можливо все ж більш точним був саме Л.П.Симиренко (книга "Помология, часть І. Яблоня", изд. 1972 г.), який зазначив, що Антонівка звичайна цвіте у пізні строки? Чи можливо конкретні строки цвітіння, зокрема Антоновки, залежать також від погодних умов, тобто цього року (дощі та холодно) піздніше, а наступного (сухо і тепло) - раніше? Крім цього, як слід розуміти використані у Помології (2013) поняття "цвітіння" і "квіткування": це тотожні поняття, чи квіткування це частина процесу цвітіння (тобто цвітіння - це поява бутонів + розпускання квіток)?
4) на Вашу думку, чому у Помології (2013) відсутній опис сортів Білий налив, Рубінетте, а серед Антонівок надано опис лише Антонівки звичайної?
Буду вдячний за коментарі.
Последний раз редактировалось jeck1975; 24.04.2014 в 12:48.
|