Цитата:
Сообщение от Николай Иванович
Я складаю бізнес-план, технологію вирощування, план робіт іт.д., обговорюємо, доходимо консенсусу, він надає землю в користування, мотоблок, трактор, потрібну суму грошей для старту, може допомогти з доставкою вантажів, продукції і т.д - має мікроавтобус і щодня їздить ним в місто. Перший чистий дохід 100% спрямовуються на повернення вкладеної ним початкової суми до повного її погашення. Відсотків він не вимагає, бажаний термін повернення - 6-18 місяців.
Після повернення всіх вкладених грошей подальші прибутки він пропонує ділити пропорційно. Але як визначити пропорцію, щоб нікого не образити? Його доля інвестицій є сталою -
земля й техніка, а моя доля інвестицій - фізична й розумова праця, які він оцінити не береться.
У мене теж тяжко з оцінкою - коли ж на себе працюєш, то свою працю ніколи не рахуєш в грошовому еквіваленті... Ось і думаю, який варіант запропонувати, щоб не образити товариша і самому був зиск цим займатись.
|
Як на мене, такі умови (спочатку весь прибуток йому) вже не на вашу користь (дивно, що товариш не переймається, як не образити вас). Тобто ви сезон, а може й два, працюватимете безкоштовно. А потім почнете щось отримувати (можливо). А можливо, у нього зміняться обставини і він передумає... Хіба що це ваш рідний брат, якому повністю довіряєте. Але рідний брат не запропонував би співпрацю на таких умовах. 50 на 50 було б по-братські.
І ще з вашого боку відчувається занадто делікатна позиція - "свою працю не рахуєш у грошовому еквіваленті"... Таке відчуття, що цим не гребують скористатися. На жаль, знаю чимало прикладів, коли дружня співпраця "на довірі" завершувалася страшними конфліктами. Подумайте добре, чи варто працювати з людиною, яка хоче спочатку використати вашу працю, а потім вже подумати про винагороду...
Лише угода (юридична), і лише за умови отримання вами частини прибутку ОДРАЗУ (хай спочатку невеликої частини, 10-20%). А потім - не менше 30%.