Показать сообщение отдельно
Старый 23.02.2016, 13:34   #270
Сергій1
Новичок

Поблагодарили 64 раз(а) в 18 сообщениях
Сергій1 will become famous soon enough
По умолчанию Re: Умный огород. Прочитав Н. И. Курдюмова. Личный опыт, взгляд

Колись почитав Курдюмова...Його книга потрапила до рук випадково - сусідка принесла...Був у захваті від прочитаного - так все написано легко, гарно, з гумором... Проте на практиці все виявилось трохи не так "райдужно" Зупиняло те, що не маю багато часу на землеробство - то будинок будував, то робота, господарство, те, се...Проте ідея "лінивого" городу, та ще й щоб там щось росло, дуже захопила... Правда, на моїй ділянці і так важко щось виростити, прикладаючи багато зусиль. В мене ділянка на піску. Суцільному. Зверху 40-60 см чорнішої землі. В перший рік, коли купив землю, вирішив все посадити. Посадив. Все було малим, рази в 3 меншим, ніж мало бути (мається на увазі висота рослин). Пісок. Бідний. Без поливу. Начитавшись Курдюмова, почав все мульчувати і не копати. Трави виявилось замало для мульчі (мульчував суницю), вона заросла пирієм. Під кущі крижовніка став стелити картон як мульчу. Розвелося повно слимаків (я не міг зрозуміти спочатку, де їх стільки набралось). Вони вилазили на рослини перцю, прогризали в плоді дірки, залазили всередину і там жили. Потім плід відпадав. На тій ділянці (біля крижовніку) я не зібрав ні одного цілого плоду перцю. Але мене так легко не спинитиПочав купувати солому для мульчі. Ніби-то стало якось краще. Але минулого літа більшість моїх рослин просто "згоріла" Це стосується полуниці, малини багато пропало. Я спочатку трохи бігав по ділянці з лійкою, потім заморився, махнув на це рукою і просто спостерігав, як гинуть мої рослини... Думав, вже нічого не буду садити...Але...Пройшло трохи часу, мене "попустило" І я став думати нову стратегію "лінивого" і врожайного(!) городу. За весь час багато прочитав і подивився роликів. Хочеться взяти щось від кожного автора, що підходить саме мені. Зрозуміло, що високі грядки, що є у Курдюмова, мені, на моєму піску, не підходять. Вирішив в цьому році спробувати зробити "низькі" грядки - вибрати на якусь глибину землю, замостити дно грядки глиною, потім - шар курячого посліду (в мене його завались), потім - землю. Ну і зверху - мульча (при потребі). Верхній край "низької" грядки збираюсь зробити нижчим від загального рівня ділянки хоча б см на 5 з похилою стінкою в сторону будинку (звідки тектиме вода), края (в землі) обгороджу шматками пластикового шиферу, щоб вода не розтікалась по сторонам. Спробую зробити 1 таку грядку, якщо буде успіх, то кількість їх збільшу. Ну, і полуницю збираюсь вирощувати на чорній плівці. В умовах недостатнього поливу цей спосіб дуже гарний. Я його вже колись пробував. Єдиний (на мою думку) недолік - не взяти посадковий матеріал (не вкоріняється на плівці). Але це ми вирішимо. Ще одне "ноу-хау", яке хочу спробувати цього року - боротьба із слимаками з домопогою "міні-тракторів" бентамок (це - такі маленькі кури по 400 г вагою). Я про таке десь прочитав (чи у черговому ролику про пермакультуру подивився), а курей тримаю давно. Тільки великі кури, мабуть, сильно землю розгрібатимуть, бентамки повинні (теоретично) менше. Ось і завів стадко бентамок. Коротше, треба пробувати, що працює - залишати і так малими кроками йти до успіху Всім удачі!
Сергій1 вне форума  
6 пользователя(ей) сказали cпасибо:
Olga-nik (27.02.2016), Svetmay (25.02.2016), Берендей (23.02.2016), влад73 (08.06.2017), Елка (23.02.2016), Ромашка Ромашкина (06.04.2016)