Показать сообщение отдельно
Старый 25.03.2016, 16:41   #1282
Сергій1
Новичок

Поблагодарили 64 раз(а) в 18 сообщениях
Сергій1 will become famous soon enough
По умолчанию Re: Органическое земледелие и природный огород

Привіт всім прихильникам органічного землеробства і співчуваючим! Прочитав повністю всю гілку (це часом було нелегко), але питання залишились. Але спочатку хочу трошки розповісти про свою ділянку. Що маю? 6 соток. Пісок (в усякому разі, на глибину метрів 70). Поверх нього - привозна земля шаром 40-60 см. На ділянці є будинок, господарські будови, вольєри. Під город відведено соток 2 максимум і то не в одному місці. Прочитав багато книг по органічному землеробству і пермакультурі і подивився багато роликів.Захопила ідея створити таку систему у себе на ділянці, щоб "само все росло без особливого втручання, давало врожаї і земля з року в рік ставала все більш плодючою" Поки що виходить з перемінним успіхом. Вода є, але поливати не хочу і не маю особливо на це часу, начитавшись творів класиків, вірю, що в грунті і так багато води, вона піднімається по капілярам з нижніх горизонтів у верхні і рослини можуть її використовувати. Правда, на практиці цієї води виявилось недостатньо і минулого року багато рослин просто "згоріло". Пропала суниця, що росла на відкритому місці (замульчована соломою), хоч при посадці я в ямку давав глину, кущі смородини, що не притінялись, багато малини. В цьому році хочу дещо змінити і тут потрібна ваша порада. Придумав я спочатку у місцях, де грядки, вийняти грунт десь на 50 см, покласти шар глини, далі - гілки дерев, листя, курячий послід (не пропонуйте його розводити водою, в мене його як гуталіну, можу з киянами поділитись), землю. Зразу виглядало (в моїй уяві) все так гарно, аж раптом я зрозумів, що цим шаром глини я розірву капіляри, які ідуть у нижні шари мого піску. Вода від опадів буде погано просочуватись вниз (це добре), але, якщо опадів не буде, вона так само погано і підніматиметься догори. Інший варіант - просто внести глину під перекопку. Тоді капілярні ходи (теоретично) не мають пошкодитись. Що хто скаже?

---------- Post added at 15:41 ---------- Previous post was at 15:35 ----------

Ще в мене виникла ідея, таке собі ноу-хау (бо поки що не зустрічав цього ніде). Після минулого трохи екстремального, в плані садівництва і городництва, сезону хочу спробувати свої грядки, мульчовані соломою і іншою органікою, накрити ще чорною плівкою. Я колись пробував вирощувати полуницю на чорній плівці і отримав дуже гарний результат, потім відмовився від цього способу, бо вуса не вкорінювались. Тепер думаю до цього повернутись. З теоретичної точки зору поки що бачу одні плюси, хто бачить мінуси - маякуйте, поки нічого не зробив
flowerss (25.03.2016), Елка (25.03.2016)