Цитата:
Сообщение от Анатолий
Осінню посадив персик Київський ранній, місця для іншого деревця вже нема. Прочитавши наведену вище інформацію, хотів прищепити ще якийсь сорт, але обов"язково морозостійкий, так як живу в низині. Персик посадив у дворі, так що від вітрів, більш - менш захищений.
Хотілось, щоб м"якоть була зелена, а плід по можливості більшим. Якщо можливе таке дійство, то в яке місце і яким способом можна це зробити? Персик ще не сформував, весь провідник з боковими гілочками на місці. Дякую.
|
Куди прищеплювати? З цим вибором часто стикається садівник-аматор в дачному чи присадибному саду. В розсадництві простіше-там шлях завжди один- в кореневу шийку (справжню в сіянцях чи умовну на вегетативниках -на них граються лише з висотою). Активність камбію тут найбільша, продуктивність праці на окуліровці найвища та найбільш економічно доцільна (живцем тільки по весні на окремих зкз., що випали).
Аматори в більшості працюють з кроною, скелето- чи штамбоутворювачем з метою поліпшення сортового складу (перещепленням), підщеплення сортів опилювачів і т.п. Тут вибір місця щеплення необмежений, і чим старше та крислатіше дерево тим він більший.
Але на мою думку, що підтверджена багатолітньою практикою аматора, слід дотримуватись декількох правил, щоб щеплення були перспективними, а дерево продуктивно-товарним. Я окремо ще б виділив варіант перещепленого дерева, назвавши його "колекційним" - з десятками та навіть сотнями (я застряг на напівдорозі між цим, а в інеті можна найти варіанти близько 300 сортів-виклали на якомусь подібному форумі). Але це тема окремої розмови.
Одже, потрібно, щоб щеплений фрагмент формував крону, тобто щепити в гілки першого та другого,а не n-го порядку, тим більше в обростаючі чи плодові утворення.
А перші, в свою чергу, на момент щеплення мали б достатньо сильний характерний для тієї чи іншої породи чи сорту приріст (минулорічний при весняному), поточного року при сплячій окуліровці. Приріст гілок подовження є ознакою здоров"я дерева, функціювання системи корінь- лист на верхівках, немає приросту- не працює корінь. По такому дереву, яке йде не тільки під щеплення, але взагалі росте в саду треба терміново вживати відповідних заходів, звичайно якщо воно не безнадійно хворе- підкормка, кординальна обрізка перед вегетацією (але ніяких літніх операцій на скелетних фрагментах крони-тут треба берегти кожний листик).
Про персики з зеленим м"якушем особисто не чув, відома класифікація по цій ознаці на біло- та жовтом"ясі. (До речі в мене є зеленоплідна смородина-можу поділитись з любителями різних екзотик, особливо осівших в районі Осокорків (2 км від Славутича).
Щодо морозостійкості, можливо нададуть відповідь інші форумчани. Я за цим особливо не слідкую. Плодоносить та не вимерзає без укриття (хіба що однорічки, та й ті не завжди) практично все що понащеплював. Садиба затишна, від вітрів захищена.
По крупності-крім властивості сорту, ще маса факторів, які залажать виключно від Вас-це по всім плодовим, а персик займає по цьому параметру виняткове місце-ближче до винограду.
Багатосортовий персик можливий, але якщо навіть з такими деревами інших плодових виникає цілий ряд проблем, то з персиком їх буде ще більше. Адже загальновідома його низької морозостійкость, зимостійкость та вразливість до різних хвороб, грибків,трутовиків і т.п.
Багатосортове товарне дерево зразу же обмежує вибір варіантів формовки крони. Для нього не можливі різні інтенсивні варіанти типу разних веретен, вісей і т.п., де постійно обновлюється обростаюча та плодова деревина.
Для персика потрібно формувати чашу (просту або поліпшену- фото вище), або як деякі деревця Ігоря:тарута чи Y-подібні (щось подібне на фотках,що додаються). Декілька гілок в першому варіанті, чи одну із них в другому-перещеплюйте др. сортом, методом який у Вас вдається найліпше. В крону на гілку з хорошим приростом я б радив, враховуючи що дерево молоде, скелет його буде формуватись з врахуванням перещеплень (діаметри співзмірні), поліпшену копуліровку весной, наскільки Ви нею володієте. Можливі, але гірші варіанти (витрачається до 2-х років часу) в цей же час проростаючим вічком, або сплячим в кінці літа (наскільки для Вас зручніше придбати та зберігати живці).
Про це вже стільки писано переписано-читайте помаленьку з першої сторінки цю тему (щеплень), аналізуйте.
А то не виключено, щоб відповісти на такі багатогранні питання, бажаючі це зробити змушені будуть писати ще довші пости, а ніж цей (я ж намагався викласти загальні підходи, знехтувавши можливо деякими окремостями). В кінці кінців вони на них взагалі реагувати не будуть.
Успіхів, натхнення, щоб воно не скукожилось після першого невдалого щеплення. Техніку та навики потрібно відпрацьовувати на зерняткових. Черешня, вишня, особливо персик- це вже вищий пілотаж.