Показать сообщение отдельно
Старый 04.02.2017, 16:39   #1486
дарий
Новичок

Поблагодарили 108 раз(а) в 8 сообщениях
дарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond reputeдарий has a reputation beyond repute
По умолчанию Re: Персик (Только сорта и агротехника)

Цитата:
Сообщение от Анатолий Посмотреть сообщение
Осінню посадив персик Київський ранній, місця для іншого деревця вже нема. Прочитавши наведену вище інформацію, хотів прищепити ще якийсь сорт, але обов"язково морозостійкий, так як живу в низині. Персик посадив у дворі, так що від вітрів, більш - менш захищений.
Хотілось, щоб м"якоть була зелена, а плід по можливості більшим. Якщо можливе таке дійство, то в яке місце і яким способом можна це зробити? Персик ще не сформував, весь провідник з боковими гілочками на місці. Дякую.
Куди прищеплювати? З цим вибором часто стикається садівник-аматор в дачному чи присадибному саду. В розсадництві простіше-там шлях завжди один- в кореневу шийку (справжню в сіянцях чи умовну на вегетативниках -на них граються лише з висотою). Активність камбію тут найбільша, продуктивність праці на окуліровці найвища та найбільш економічно доцільна (живцем тільки по весні на окремих зкз., що випали).
Аматори в більшості працюють з кроною, скелето- чи штамбоутворювачем з метою поліпшення сортового складу (перещепленням), підщеплення сортів опилювачів і т.п. Тут вибір місця щеплення необмежений, і чим старше та крислатіше дерево тим він більший.
Але на мою думку, що підтверджена багатолітньою практикою аматора, слід дотримуватись декількох правил, щоб щеплення були перспективними, а дерево продуктивно-товарним. Я окремо ще б виділив варіант перещепленого дерева, назвавши його "колекційним" - з десятками та навіть сотнями (я застряг на напівдорозі між цим, а в інеті можна найти варіанти близько 300 сортів-виклали на якомусь подібному форумі). Але це тема окремої розмови.

Одже, потрібно, щоб щеплений фрагмент формував крону, тобто щепити в гілки першого та другого,а не n-го порядку, тим більше в обростаючі чи плодові утворення.
А перші, в свою чергу, на момент щеплення мали б достатньо сильний характерний для тієї чи іншої породи чи сорту приріст (минулорічний при весняному), поточного року при сплячій окуліровці. Приріст гілок подовження є ознакою здоров"я дерева, функціювання системи корінь- лист на верхівках, немає приросту- не працює корінь. По такому дереву, яке йде не тільки під щеплення, але взагалі росте в саду треба терміново вживати відповідних заходів, звичайно якщо воно не безнадійно хворе- підкормка, кординальна обрізка перед вегетацією (але ніяких літніх операцій на скелетних фрагментах крони-тут треба берегти кожний листик).

Про персики з зеленим м"якушем особисто не чув, відома класифікація по цій ознаці на біло- та жовтом"ясі. (До речі в мене є зеленоплідна смородина-можу поділитись з любителями різних екзотик, особливо осівших в районі Осокорків (2 км від Славутича).
Щодо морозостійкості, можливо нададуть відповідь інші форумчани. Я за цим особливо не слідкую. Плодоносить та не вимерзає без укриття (хіба що однорічки, та й ті не завжди) практично все що понащеплював. Садиба затишна, від вітрів захищена.
По крупності-крім властивості сорту, ще маса факторів, які залажать виключно від Вас-це по всім плодовим, а персик займає по цьому параметру виняткове місце-ближче до винограду.

Багатосортовий персик можливий, але якщо навіть з такими деревами інших плодових виникає цілий ряд проблем, то з персиком їх буде ще більше. Адже загальновідома його низької морозостійкость, зимостійкость та вразливість до різних хвороб, грибків,трутовиків і т.п.
Багатосортове товарне дерево зразу же обмежує вибір варіантів формовки крони. Для нього не можливі різні інтенсивні варіанти типу разних веретен, вісей і т.п., де постійно обновлюється обростаюча та плодова деревина.
Для персика потрібно формувати чашу (просту або поліпшену- фото вище), або як деякі деревця Ігоря:тарута чи Y-подібні (щось подібне на фотках,що додаються). Декілька гілок в першому варіанті, чи одну із них в другому-перещеплюйте др. сортом, методом який у Вас вдається найліпше. В крону на гілку з хорошим приростом я б радив, враховуючи що дерево молоде, скелет його буде формуватись з врахуванням перещеплень (діаметри співзмірні), поліпшену копуліровку весной, наскільки Ви нею володієте. Можливі, але гірші варіанти (витрачається до 2-х років часу) в цей же час проростаючим вічком, або сплячим в кінці літа (наскільки для Вас зручніше придбати та зберігати живці).
Про це вже стільки писано переписано-читайте помаленьку з першої сторінки цю тему (щеплень), аналізуйте.

А то не виключено, щоб відповісти на такі багатогранні питання, бажаючі це зробити змушені будуть писати ще довші пости, а ніж цей (я ж намагався викласти загальні підходи, знехтувавши можливо деякими окремостями). В кінці кінців вони на них взагалі реагувати не будуть.

Успіхів, натхнення, щоб воно не скукожилось після першого невдалого щеплення. Техніку та навики потрібно відпрацьовувати на зерняткових. Черешня, вишня, особливо персик- це вже вищий пілотаж.

Последний раз редактировалось елена.п; 04.02.2017 в 17:23. Причина: додаток до тексту
дарий вне форума   Ответить с цитированием
12 пользователя(ей) сказали cпасибо:
Creativniy (05.02.2017), Dormidont (20.10.2019), Gusenitsa (04.02.2017), ntyrti (05.02.2017), skifnk (06.02.2017), steelbeast (27.11.2017), Therion (04.02.2017), Анатолий (04.02.2017), Гарпун (05.02.2017), Дмитрий_80 (09.02.2017), Игорь-яцек (04.02.2017), Нина (05.02.2017)